“Sociale media spelen zeker een rol bij somberheid en depressie onder jongeren,” stelt Gytha Arts. Als orthopedagoog i.o. tot psychotherapeut bij Jeugd ggz Hardenberg ontmoet zij regelmatig jongeren die onzeker worden van de mooie beelden die anderen laten zien op Facebook en Instagram. “We zijn geneigd om op sociale media vooral onze successen te delen, te laten zien wat goed gaat.” legt ze uit. “En als jongeren zich daaraan spiegelen, dan krijgen ze makkelijk het gevoel dat ze óók zo perfect moeten zijn. Als ze niet aan dat perfecte plaatje denken te kunnen voldoen, kan dat gevoelens van somberheid oproepen of versterken.”

Kijk niet alleen naar de mooie buitenkant

“We zijn allemaal zo geneigd om de beste versie van onszelf te laten zien op sociale media. Terwijl perfectie een illusie is; iedereen heeft mindere momenten, maar niemand plaatst of deelt die, “stelt Gytha. “Als je het nergens deelt, dan denkt iedereen dat ie de enige is.”

Haar tip is: “Kijk niet alleen naar de mooie buitenkant, maar heb ook aandacht voor de binnenkant.” De binnenkant en de buitenkant van mensen zijn niet altijd gelijk aan elkaar en daardoor kan bij jongeren een vertekend beeld ontstaan. Sociale media zijn een onderdeel van een ‘buitenkantcultuur’. “Wat kan helpen, is om niet alleen digitaal contact te hebben, maar ook en misschien wel juist, in het ‘echt’.”

 

Zelf ook open zijn

“Vragen stellen aan anderen, interesse tonen en betrokken zijn is belangrijk,” vindt Gytha. “Voorbeelden van goede vragen zijn: ‘hoe gaat het nu écht met je, hoe voel je je, hoe doe je dat, loop jij daar ook wel eens tegenaan?”  Ze adviseert ook om zelf open te zijn. “Iedereen heeft dipjes, maakt fouten en kent kwetsbaarheden, dus waarom zou je dat niet vertellen? En waarschijnlijk zal de ander dan ook open antwoorden. Zo kom je verder dan de buitenkant en ervaar je dat de ander ook niet perfect is.”

 

Mindere momenten zijn menselijk

“Er lijkt een soort taboe te heersen op het delen van mindere momenten,” stelt Gytha. Terwijl iedereen die heeft, het maakt ons menselijk. Ze keert het om: “Als je perfect wil zijn, doe je jezelf zó tekort.” Daarbij helpt het juist om die kwetsbaardere binnenkant wel te delen met anderen: “Van veel jongeren hoor ik dat therapie helpt om zich open te stellen en worstelingen, onzekerheden en angsten bespreekbaar te maken.