Het begon ruim 10 jaar geleden toen Carla Brok en Marilene de Zeeuw hun boek schreven: Er zijn voor je kind; over hoe ouders hun kind veilige gehechtheid en emotionele beschikbaarheid kunnen bieden. ‘Belonen, straffen en negeren’ zegt Marilene. ‘Dat is de oude manier. Soms op een afgeschakelde en rigide manier. Terwijl kinderen met hun gedrag vaak vragen om veiligheid of troost of aandacht.’
Er is nieuw inzicht over veilige gehechtheid en de rol van ouders en dat is onder meer verwerkt in de DOK!-training die door Impluz wordt aangeboden aan professionals zoals Marian van Esch van Sterk huis: “Overal is een opleiding voor en niet voor ouderschap. Dat is toch gek?”

Lopend vuurtje door ggz-land

Als klinisch psycholoog en IMH specialist van Jeugd ggz is Marilene één van die gedreven mensen die gáát voor een veilige relatie tussen ouders en kinderen. Daarom was een vervolg op het boek vanzelfsprekend. Onder meer in de vorm van een training voor professionals over de ouder-kind relatie: DOK! Die training gaat als een lopend vuurtje door ggz-land. “En we gaan weer een stap verder,” lacht Marilene. “We leiden nu trainers op die de train de trainer trainingen gaan doen. Volg je het nog? “

 

Opvoeden is soms lastig

Marian van Esch is als trainer voor de Steeds Sterker Academie verbonden aan Sterk Huis. Sterk Huis biedt Jeugd- en gezinshulpverlening, in de vorm van 24 uurs groepen, dagbehandeling en ambulant.  “Ik zou willen dat iedere ouder deze training zou volgen,” wenst Marian. “Opvoeden is immers leuk en een hoop lol, maar soms ook vreselijk lastig. DOK! biedt eigenlijk alles wat je moet weten.”

 

DOK! in de koffer

DOK! wordt binnen Sterk Huis ingezet in de dagopvang. “Het kwam voort uit de Video Home Training. Daarmee kijk je op microniveau wat er gebeurt tussen ouders en een kind. DOK! kijkt groter, het is de plus-variant.”

 

De DOK!-cirkel hangt in de ruimte van de dagopvang. Het is de cirkel van veiligheid en vertrouwen: loslaten, vertrouwen geven, onderzoeken en experimenteren én terug komen voor veiligheid … en opnieuw vertrouwen.  “Alle ouders is misschien een beetje veel,“ nuanceert Marian haar wens. “Maar in elk geval de ouders die bij ons komen. Ik wil graag dat alle hulpverleners in onze dagopvang en ook ambulant DOK! in hun koffer hebben en kunnen gebruiken als het nodig is.”

 

Het principe blijft hetzelfde

DOK! kan worden toegepast voor alle leeftijden kinderen en jongeren. Marian: “In de dagbehandeling hebben we kinderen van 0 tot 6 jaar in 4 groepen. Hoe jonger het kind, des te kleiner het cirkeltje. Als ze groter worden, pubers en adolescenten, krijgen ze meer vertrouwen, experimenteren ze meer en langer, maar ze zoeken ook nabijheid, en je mag ze veiligheid bieden. Het principe blijft hetzelfde. En het helpt ouders en kinderen enorm om dat patroon te herkennen en toe te passen.”

 

Ik zie te veel ongelukken

“Daarvoor zijn we nu aan het trainen. Marilene en Carla trainen ons, zodat wij onze hulpververleners kunnen trainen, die op hun beurt ouders trainen.” Marian lacht: “Inderdaad, train de train de train de trainer. Zoiets.”

Marilene zit op dezelfde lijn: “Ik voel en vind dat heel Nederland doordrongen moet zijn van hoe belangrijk IMH is. Dit klinkt missionair he.” Ze lacht er om, maar haar boodschap is serieus. “Als specialist zit ik achterin de keten. Daar waar dingen mis zijn gegaan, uit de hand zijn gelopen. Ik zie te veel trauma’s bij hele kleine kinderen. En dat is wat mij raakt en wat ik zo graag wil voorkomen.”

 

Overvloed om te delen

“Daar denken we over na, bij Impluz en met elkaar als IMH-collega’s : hoe kunnen ouders en baby’s profiteren van onze expertise. Daarom willen we de mogelijkheden die we hebben delen. Overvloed noemen we dat”.