Traumatherapie (EMDR) kan je helpen.

Je bent je anders gaan voelen na een vervelende gebeurtenis. Zie je misschien wat er gebeurd is steeds als een film in je hoofd,
heb je nergens meer zin in of je slaapt slecht. Misschien wordt je snel boos of kun je je moeilijk concentreren. Gelukkig is er iets aan te doen.

Wat is traumatherapie?

EMDR helpt je om van de nare gedachten en het nare gevoel af te komen. 

Voor wie is de therapie?

De therapie is voor kinderen van 6 tot 18 jaar die 1 keer of vaker iets naars hebben meegemaakt. 


Hoe werkt het?

Eerst vraagt de therapeut je wat er is gebeurd. Daarna probeer je om het verhaal stil te zetten op het moment dat je het vervelendst vindt. Dat moment zie je meestal als een plaatje in je hoofd. Soms ga je ook proberen om dat plaatje te tekenen.
Dan ga je samen met de therapeut aan de slag. Dat gaat zo: jij denkt aan dat plaatje in je hoofd of je tekening. Je probeert dan ook te denken aan wat je dan voelt. Terwijl je dat doet, ga je ook iets anders doen. Je mag kiezen uit 3 dingen:
• Met je ogen de vingers van de therapeut volgen. De therapeut gaat zijn vingers voor je gezicht heen en weer bewegen.
• Luisteren naar geluiden uit een koptelefoon.
• Trommelen met je handen.


Tussendoor vraagt de therapeut steeds: “Wat merk je?” of “Wat komt er in je op?”. Misschien voel je je dan heel verdrietig, boos of bang. Of je denkt dat het allemaal jouw schuld is. Misschien merk je dat er van alles gebeurt in je lichaam, bijvoorbeeld kriebels in je keel of in je buik. Je vertelt aan de therapeut alles wat je voelt en denkt. En als je niks meer merkt dan vertel je dat ook.
De therapie gaat door totdat je geen naar gevoel meer krijgt als je naar het plaatje in je hoofd of naar je tekening kijkt. Je voelt je thuis en op school ook beter. Hoe lang duurt de therapie? Als je één keer iets naars hebt meegemaakt ben je meestal sneller klaar met de therapie dan als je vaker iets naars hebt meegemaakt. Hoe lang het precies duurt weten we niet van te voren.


Heb je nog vragen?
Je kunt natuurlijk thuis nog vragen stellen en aan je therapeut.


Bron: de tekst in deze folder is een bewerking van de folder “EMDR Kind en Adolescent” van Rene Beer en Carlijn de Roos.