In ons team van de jeugd GGZ ben ik Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en Gezinsbehandelaar.  

Ik ontmoet ouders met veel verschillende vragen. Vaak loop ik een tijd met iemand of met een gezin mee, om samen naar de vragen te kijken die er zijn. Ik gun ouders en hun gezin dat ze anders met probleemsituaties leren omgaan. Het is voor mij belangrijk om samen de situatie(s) te bespreken of te bekijken. Daarbij vind ik gelijkwaardigheid in het gesprek en de omgang met elkaar belangrijk. Samen zoeken naar passende oplossingen voor het gezin zorgt er vaak voor dat gezinsleden, met wat hulp, zelf op goede ideeën komen. Er is vaak meer mogelijk en er is meer kracht in het gezin (en hun netwerk) dan men soms zelf in de gaten heeft. Het is belangrijk om nieuwe dingen te proberen en dan mag je ook fouten maken. 

Ik neem de tijd die nodig is om je beter te leren kennen en om aan veranderingen te werken. Je mag je verhaal bij mij doen en ik kan goed luisteren en met vragen je op weg helpen. Daarbij heb ik respect voor jouw ideeën en wil ik er samen met jou achter komen hoe jouw situatie is en welke oplossingen bij jou/jullie passen. 

Vaak kom ik bij gezinnen thuis. Dan kan ik meekijken in het gezin. Ook spreek ik mensen op kantoor. Het kan soms prettiger zijn om even uit je eigen omgeving te praten over de thuissituatie. Voor de kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar werk ik in ons KIDS team.  

Abonneer op Anita van der Haar - Nijland