er over praten helpt

Als je niet lekker in je vel zit, dan kan het al opluchten als je dit deelt met een ander. Zij kunnen je opbeuren of je advies geven. Hierbij kun je denken aan je ouders, familie of je vrienden.
Op jouw school zijn er ook mensen waarmee je kunt praten. Misschien een leraar waar je het goed mee kunt vinden, of je mentor.

Maar… tel wel tot 10 voor je iemand vertelt over jouw zorgen. Het is misschien een persoonlijk onderwerp en je kunt je er onzeker over voelen. Het is belangrijk dat jij je prettig voelt bij diegene die je het vertelt en dat er niks gebeurt met jouw verhaal wat jij niet wil.

Vaak hebben scholen ook mensen die er speciaal voor jou zijn om zulke gesprekken te voren. Een schoolmaatschappelijker werker, een zorg coördinator of een vertrouwenspersoon.

Wil je je verhaal liever eerst anoniem doen, maar wel met iemand die 100% te vertrouwen is? Dan kun je terecht bij maatschappelijk werk of bij het sociaal wijkteam in jouw gemeente. Zij hebben bijvoorbeeld makkelijk toegankelijke internethulpverlening. Samen met jou zoeken ze naar de juiste plek om aandacht te vragen voor jouw problemen.

Soms kan het ook fijn zijn om met jongeren te praten die in dezelfde situatie zitten als jij. Dat kan via diverse fora. Bijvoorbeeld het het Dreamers forum.