Als GZ psycholoog spreek ik ouders en hun kind(eren) die met heel verschillende vragen komen. Iedereen heeft wel eens een keer in zijn leven ergens hulp bij nodig. Dat is normaal. Ik ben oprecht nieuwsgierig naar jouw vraag en jouw verhaal en zal daar zo open mogelijk naar luisteren. Ik help je om dat verhaal duidelijk te krijgen door vragen te stellen.  

Je zult het vast wel herkennen dat je door sommige gedachten een bepaald gevoel krijgt en dat je op dat gevoel reageert. Je denkt bijvoorbeeld dat je iets niet kunt, en daardoor word je zenuwachtig of angstig. Soms zit daar een patroon in dat niet fijn is en ik kan je helpen om die gedachten, die gevoelens en dus ook je reactie daarop te veranderen. Dat is soms best moeilijk, maar Pippi Langkous zegt altijd: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Samen gaan we dit dus proberen en oefenen, net zo lang tot het lukt. 

Ik maak vaak tekeningen tijdens de gesprekken en soms ga je ook zelf tekenen. Dat helpt om dingen te bespreken en beter te begrijpen. Meestal komen jij en je ouders bij mij op kantoor. Mijn ervaring is dat er dan minder afleidende dingen en minder verstoringen zijn en dat we daardoor beter kunnen werken. Omdat de problemen vaak juist thuis spelen, vind ik het dan wel belangrijk dat je ouders ook meedoen. Soms doen we dat samen en soms apart. 

Ik ben ervan overtuigd dat niemand zomaar kwade bedoelingen heeft, maar dat gedrag, hoe moeilijk of vervelend ook, een reden heeft. Als je daar achter komt, dan ga je de ander beter begrijpen en kun je daar ook mee geholpen worden. Ook geloof ik dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft en ik krijg er heel veel energie van als ik zie hoe iemand dat gaat ontdekken. Samen zoeken we naar die kwaliteiten en we zetten die in, zodat jij je weer fijner gaat voelen en de problemen minder worden.  

Abonneer op Sietske Triemstra