Als klinisch psycholoog is Martine een specialist en heeft ze vooral te maken met ernstige problematiek, vergelijkbaar met de specialist in het ziekenhuis. “Dat wordt wel eens onderschat. Maar de mensen die hier komen zijn kwetsbaar en de drempel om bij ons binnen te stappen is hoog. Ze hebben vaak al een lang traject binnen de (medische) hulpverlening achter de rug. Meestal is het geen kwestie van een paar gesprekken en vrolijk weer verder, maar soms zelfs van levenslang onderhoud".

“Die hele kleintjes, daar staan veel mensen om heen”. Martine somt moeiteloos een handvol op: "ouders, grootouders, familie, oppas, peuterspeelzaal, consultatiebureau, … It takes a village to raise a child”, zegt ze. “Maar stel je voor, je bent alleenstaande ouder en je hebt een beperkt netwerk, lichamelijk niet in orde, psychische klachten, financiële problemen… Dan zijn er veel partijen betrokken. En daarbovenop komen de zorgen om je kind. Je zou er gek van worden! Ouders mogen er op vertrouwen dat we dat onderling goed communiceren. We zorgen voor één plan en stemmen af met anderen".

4 ouders cadeau
“En in een patchworkgezin loopt het aantal ouders zomaar op tot 4, die krijg je bij de behandeling cadeau”, lacht ze. Maar ze bedoelt het ook wel letterlijk. “Het is echt een cadeau wanneer ouders samen voor het kind aan het werk gaan”. Maar soms zijn de problemen van ouders overweldigend, ze zijn bijvoorbeeld depressief, psychotisch of suïcidaal. Dat doet iets met de relatie tussen de ouders en het kind. Het kind reageert met probleemgedrag en vaak verloopt de hechting niet optimaal. “Dan moeten toch eerst de ouders geholpen worden” vertelt Martine. Dat doen Dimence of Mindfit.

Goede timing
Maar het kind verdwijnt ondertussen niet van de radar. “Zodra de ouders het aankunnen, gaan we samen aan het werk voor hun kind. Direct en zonder wachtlijst. Een goede timing is essentieel en daarom overleggen we nauw met volwassenenzorg. En dan zie je opeens dat een kind zich meer op zijn ouders gaat richten, de ouders meer zelfvertrouwen krijgen en ons niet meer nodig hebben. Dat er een band ontstaat en liefde wordt ontdekt. En een moeder in tranen: omdat ze ooit dacht dat ze haar kind liever niet had gehad. Daarom heb ik voor dit vak gekozen”!