Contextueel behandelen

Contextueel behandelen Jeugd en Volwassenen is bedoeld voor (aanstaande) ouders met psychische problematiek en hun kind(eren) tot 6 jaar. Je kan al starten met de behandeling aan het prille begin van de zwangerschap.


Waarom zou je mee doen?

Je wil een goede ouder zijn en het beste voor je kind. Als er bij je zelf problemen zijn, kan de komst van een baby of de zorg voor een klein kindje je extra kwetsbaar maken. Het is misschien moeilijk om een band op te bouwen en om beschikbaar te zijn voor je kind. Die kan hierop reageren met bijvoorbeeld onrust, moeilijk slapen of eten, veel huilen, opstandig gedrag of terugtrekgedrag. Als ouder kun je uit balans raken en er is kans dat een probleem doorgaat naar de volgende generatie. Jonge kinderen zijn het meest kwetsbaar in hun ontwikkeling. In deze levensfase kunnen we werken aan het voorkomen van problemen in de toekomst. En voorkomen is beter dan genezen.
In de eerste jaren van het leven wordt de basis gelegd voor een gezonde psychische ontwikkeling. Daarom bieden we ondersteuning zodat je ondanks je eigen problemen, een goede basis kan zijn voor je kind. Het is belangrijk om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen.


Wat kun je verwachten?

Bij Contextueel Behandelen Jeugd en Volwassenen werken we met een behandel-duo: iemand van Dimence en iemand van Jeugd ggz. Zij voeren samen een gesprek met jou en eventueel je partner. Aan de  hand van jouw wensen en mogelijkheden en ons advies maken we samen een plan. De onderdelen van de behandeling zijn bedoeld voor jezelf, je kind of voor jullie samen.
Soms heb je te maken met één van de behandelaren en soms met beide. Om goed samen te werken wisselen de behandelaren onderling informatie uit. Als het nodig is en mogelijk, dan betrekken we ook andere gezinsleden bij de behandeling en andere mensen die belangrijk zijn voor jullie.


De behandeling kan onder meer bestaan uit:
• Thuisbehandeling
• Groepsaanbod “PLONS” voor ouders met persoonlijkheidsproblematiek
en een jong kind
• Ouder-kind behandeling
• Traumabehandeling voor kind en/ of ouder
• Nonverbale therapie (psychomotore therapie) voor de ouder
• Partnerrelatie of gezinstherapie
• Vaardigheidstraining Emotieregulatie voor de ouder (VERS)
• Individuele begeleiding of psychotherapie voor de ouder alleen
• Groepspsychotherapie voor de ouder alleen


Sommigen hebben een korte periode hulp, bij anderen duurt het langer en is de hulp intensiever. Dat hangt af van je ondersteuningsbehoefte en van de vorderingen die we maken. Ben jij zelf of je kind al bekend bij Dimence of bij Jeugd ggz? In dat geval is je eigen behandelaar de helft van het duo.

Informatie en aanmelden

Contextueel Behandelen Jeugd en Volwassenen is een gezamenlijk initiatief van Jeugd ggz en Dimence.

Ouders met psychische problematiek en hun jonge kinderen (vanaf zwangerschap tot 6 jaar) kunnen zich via verwijzers (huisarts, of sociale wijkteam of CJG) of hun behandelaar bij Dimence en/of Jeugd ggz  aanmelden.

Dimence
Haven Noordzijde 45
T 0546-684000
www.dimence.nl


Jeugd ggz
Haven Noordzijde 45
T. 0546-684270
www.jeugdggz.com

Met vragen over (verwijzing naar) Contextueel Behandelen Jeugd en Volwassenen kunt u contact opnemen met


Jeugd ggz Almelo
Karlien Officier-Huêtink,
GZ-psycholoog
T 0546-684270
k.officier@jeugdggz.com

Dimence Almelo
René Kortrijk,
Klinisch Psycholoog
T 0546-684000
r.kortrijk@dimence.nl